środa, 8 lutego 2012

Tymiankowa tarta pieczarrrowo-brrrokułowa z beszamelem.

Tak! Mamy wolne. Dni się dłużą, książki się kończą, trasy spacerowe już wszystkie znam, znajomi wszyscy gdzieś wyjechali, z nudów próbuję nauczyć się robić na drutach i tańczyć swinga. :P

Myślałam, że wypełnię sobie dłużący się czas ugotowaniem czegoś, co wymaga więcej pracy. Padło więc na tartę. Jak na złość przyrządziła się jakoś wyjątkowo szybko. :D

Na wierzch potrzebujemy:
- 1 mniejszego brokuła
- około 10 dużych pieczarek

Na spód:
-3 szklanki mąki
-1/2 szklanki oleju
-kilka łyżek wody
-płaska łyżeczka soli
-2-3 łyżki suszonego tymianku

Na sos beszamelowy:
- 4 łyżki vegan margaryny ( lub 4 łyżki oleju, aczkolwiek wersja margarynowa wychodzi znacznie lepiej)
-3 łyżki mąki
-1 szklanka naturalnego mleka sojowego
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól, pieprz

Najlepiej na początku zagnieść z podanych składników ciasto na tartę i wstawić je do lodówki. Powinno tam leżeć około 0,5 godziny, czyli mniej więcej tyle, ile zajmie nam przygotowanie reszty składników.
Teraz możemy pokroić ( albo wynająć kogoś do tego:P) brokuła i pieczarki. Każda z różyczek brokuła powinna być pokrojona w plasterki. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i dusimy do miękkości przyprawiając solą i pieprzem. Ewentualnie można dorzucić trochę czosnku.
Warzywka odstawiamy na bok.
Teraz bierzemy się za beszamel. Muszę przyznać, że chyba pierwszy raz w życiu wyszedł mi idealnie :) Być może zależało to od zamiany oleju na margarynę, a być może jedynie od źle dobranych proporcji. W każdym razie z wyżej podanych powinien wyjść dobrze ;) Ważne jest, by nie zapomnieć o ciągłym mieszaniu.
Zaczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu margaryny ( lub rozgrzania oleju). Następnie dodajemy mąkę i caaały czas mieszamy, aż do pozbycia się wszystkich klusek. Nadal mieszając powolutku dolewamy mleka sojowego. I teraz ( mieszając, mieszając) czekamy aż sos zgęstnieje na tyle, by przypominał sos ;)
Doprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Teraz wyciągamy formę do tarty. Smarujemy olejem, posypujemy bułą tartą ( no chyba, że macie takie szczęście posiadać silikonową :). Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na placek, wypełniamy nim formę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wrzucamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 10minut.
Po tym czasie wyciągamy tartę z piekarnika i kładziemy na wierzch najpierw warstwę wcześniej uduszonych pieczarek, a następnie pokrojonego brokuła. Wszystko polewamy sosem beszamelowym i znowu wrzucamy do piekarnika. Tym razem na około 30-35 minut.
Gotowe! :)


Tarta przed upieczeniem.


i po:

4 komentarze: