sobota, 5 maja 2012

Ciasto budyniowo-rabarbarowe

Czyli wykorzystujmy rabarbar póki jest! :)
Tym razem łączymy go z aromatycznym budyniem, pycha!
Do tego wieczór z przyjaciółmi, zapach deszczu za oknem, smakowe piwo i jestem szczęśliwa ;)

Składniki na ciasto:

200ml oleju
100g cukru
ok.200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40g proszku budyniowego waniliowego ( czyli standardowa jedna paczka budyniu)
ok 350 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
cukier trzcinowy do posypania
około 0,5 szklanki mleka sojowego

Składniki na budyń:

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
1 szklanka mleka sojowego
kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowujemy z podanych składników budyń. A robimy to następująco: z szklanki mleka odlać około 70ml mleka sojowego i w tej ilości rozpuścić cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, chwilę gotujemy cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz ciasto!
Olej mieszamy z cukrem, do tego dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i mleko sojowe. W razie potrzeby dodajemy go więcej. Ciasto jednak nie powinno być zbyt rzadkie!
Dzielimy ciasto na dwie części. Na dno tortownicy wykładamy połowę, wyrównujemy i wykładamy ostygnięty budyń, na niego zaś drugą połowę ciasta. Powinno ono całkowicie przykryć budyń.
Na górę wykładamy rabarbar i posypujemy kilkoma łyżeczkami cukru trzcinowego.
Pieczemy w 170°C przez około 1 godzinę i 15 minut.
Po wyjęciu z piekarniku dobrze ostudzamy, gdyż inaczej może nam się wylać z środka budyń :)




3 komentarze:

  1. Właśnie siedzi w piekarniku w wersji z truskawkami, zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jakie to proste;) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zgłębić tajemnicę po co dodaje się do ciasta sodę obok proszku do pieczenia - czy sam proszek nie wystarczy? A cisto prezentuje się apetyciasto - jak wyśmienite ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń